כמה עולה הוצאת דרכון פולני? האזרחות הפולנית קלה להשגה, באופן יחסי. ראשית, משום שלא צריך לוותר על האזרחות הישראלית כדי לקבל אותה, ושנית, משום שהיא ניתנת ביד רחבה לכל הצאצאים של אזרחי פולין. כך, הסב שנולד לפני יותר מ-100 שנה ונפטר לפני 20 שנה, עדיין יכול להיות המקור לאזרחות שמקבלים כאן ועכשיו בישראל 2005. אגב, לאזרחות זכאים גם אנשים שנולדו במקומות שכיום אינם פולין, כמו גליציה שבתום מלחמת העולם השנייה עברה לשליטת אוקראינה.
האם חיוני להשתמש בשירותיהם של עורכי דין?
זו שאלה נפוצה, והתשובה עליה היא חד משמעית – לא. חברות המתמחות בהוצאת אזרחות פולנית הינן בעלות ניסיון רב יותר ובעלת סיכויי הצלחה גבוהים יותר. יתרה מכן, באופן בלתי מפתיע, העוסקים בתחום מתעקשים גם שכן. למה? מכיוון שעצם הגשת הבקשה מצריכה ידע – יש הרבה ניואנסים שאדם שאינו בקיא בהם עלול לשים לעצמו מקלות בגלגלים ולקלקל את הסיכוי לאשרור אזרחות. למשל, ברגע שהוא מכניס פרטים מיותרים, או מחסיר פרטים חשובים. לפעמים צריכים להלך בין הטיפות. בנוסף, הטיפול מצריך המון התרוצצויות שגוזלות ימים על ימים.
מי שבוחר לבצע את התהליך באופן עצמאי יכול למצוא מידע ולהוריד את הטפסים הרלוונטיים באתר האינטרנט של שגרירות פולין: www.polemb.org
מי זכאי לאזרחות פולנית?
העיקרון הוא שכל מי שאחד מהוריו יליד פולין או בעל אזרחות פולנית יקבל אזרחות – עד סוף הדורות. אבל אי אפשר “לקפוץ” על דור. המשמעות היא שאם לדוגמה בחור ישראלי בן 22 רוצה אזרחות וסבא שלו יליד פולין, צריך קודם כל לאשרר את אזרחותו של הסב, לאחר מכן את אזרחותו של אחד ההורים (בנו/בתו של הסב), ורק אז את אזרחותו של הנכד. בכל מקרה – האדם הקובע הוא זה שנולד בפולין ואם אזרחותו מאושררת, הדרך לאזרחות צאצאיו סלולה.
כיצד נקבעת האזרחות?
הואיל וחוקי האזרחות הפולניים השתנו פעמיים ב-100 השנים האחרונות, כללי אזרחות שונים חלים על מי שעזבו את פולין לפני 51′ ועל מי שעזבו אותה אחרי שנה זו.
מי שעזב את פולין עד שנת 51 זכאותו לאזרחות תיבחן בהתאם לנתוניו.
מי שעזב את פולין לאחר 51′: ב-57′ היתה עלייה עצומה של יהודים מפולין – יותר מ-100 אלף בני אדם. בעיקרון, לכולם יש אזרחות, אך חלק לא מבוטל מאנשים אלו נדרשו לחתום שהם מוותרים על אזרחותם הפולנית כתנאי לעלייה לישראל. מי שחתמו על כתב הוויתור, לא תאושר אזרחותם ואזרחות צאצאיהם, בדרך כלל, ניתן להגיש ערעורים שונים על הוויתורים, שברבים מהם נפלו פגמים (ראה מסגרת נפרדת). בנוסף, בגלל שעברו שנים רבות, לפעמים גם לא מוצאים את הוויתורים. בקיצור – גם למי שזוכר שחתם על ויתור כדאי לבדוק את זכאותו.
מהי הפרוצדורה לקבלת האזרחות?
ראשית, יש למלא 8 עמודים של טפסים ושאלונים שצריכים להיות כתובים פולנית. כמו כן, יש לצרף קורות חיים בפולנית, ולאתר תעודות כמו: תעודת לידה, תעודות נישואין, פטירה, אישורים מצה”ל וממשרד הפנים. בשלב הבא מוגשת בקשת למחוז המתאים בפולין, שלא פעם מערים קשיים ושואל שאלות שונות ומשונות. אגב, השמועה שלפיה יש לעמוד במבחנים בשפה הפולנית אינה נכונה, ואין כל צורך להוכיח את ידיעת השפה. אם הבקשה לאזרחות נדחית, ניתן להגיש על כך ערעור תוך 14 יום למשרד הפנים הפולני ולבית משפט פולני.
חברת LPY מעמידה לרשות הפונים אליה מערך מקצועי ומקיף של מומחים המספקים ייעוץ ראשוני והערכת הזכאות, ליווי, ייצוג ויישום בפועל של הגשת הבקשה לרשויות המתאימות, לרבות סיוע והכוונה באיסוף החומרים הרלוונטיים, תרגום מקצועי, אסמכתאות וחתימת נוטריון על פי צורך והתנהלות אל מול רשויות פולין עד לאישור הנכסף בפועל. צרו קשר ונלווה אתכם בבטחה לקבלת אזרחות פולנית במהרה.